Korzyści wynikające z picia soku z kiszonej kapusty

sok z kiszonej kapusty

Kiszenie kapusty jest procesem znanym ludziom od bardzo dawna. W dawnych czasach był to jedyny sposób konserwacji umożliwiający jej długie i bezpieczne przechowywanie. Prawdopodobnie to Chińczycy odkryli, że sfermentowana kapusta nie gnije, dzięki czemu można cieszyć się jej smakiem bardzo długo i nie martwić się o to, że zachorujemy. W XIII wieku wiedza ta dzięki wędrówkom Mongołów dotarła do Europy. Od tego czasu niezmiennie cieszy się ona na tych terenach dużą popularnością, co nie powinno dziwić, zważywszy na jej doskonały smak, oryginalny aromat i cudowne właściwości zdrowotne!

Jak powstaje sok z kapusty kiszonej?

Sok z kapusty kiszonej powstaje jako produkt uboczny procesu kiszenia i fermentacji, jakiemu poddawane są poszatkowane liście kapusty. Na początku kapusta jest poddana wybielaniu. W celu uzyskania charakterystycznej białej barwy umieszcza się ją w ciemnym pomieszczeniu, w którym panuje stała temperatura między 15 a 17°C. Dzięki temu zanika w niej chlorofil odpowiedzialny za proces fotosyntezy oraz zielone zabarwienie liści, ulatniają się także związki siarki, które powodują, że kapusta wydziela mało atrakcyjny zapach i ma gorzkawy smak. 

Kolejnym krokiem jest usunięcie wszystkich liści zewnętrznych i przycięcie głąba. Tak przygotowane główki kapusty dokładnie się szatkuje, a następnie umieszcza się je w specjalnych naczyniach fermentacyjnych. Sowicie się je soli i ubija. W ten sposób wyciskany jest z nich sok, który pokrywa powierzchnię naczynia i wypełnia wszystkie wolne przestrzenie znajdujące się między ich kawałkami. Dzięki temu odcięty zostaje dostęp tlenu, a bakterie fermentacji mlekowej mają zapewnione przyjazne warunki do rozwoju. Proces fermentacji, który przebiega z udziałem owych bakterii, powoduje, że kapusta kiszona staje się niezwykle zdrowym i trwałym produktem, charakteryzującym się intensywnym kwaśnym smakiem.

Jakie są właściwości soku z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to istna skarbnica minerałów, witamin i probiotyków. Od wieków znajduje zastosowanie w medycynie ludowej wielu narodów. Znane są jego właściwości wspierające odporność, ułatwiające i przyspieszające zrzucanie zbędnych kilogramów oraz usprawniające pracę układu pokarmowego. Picie soku z kiszonej kapusty to także tradycyjna metoda na pozbycie się uciążliwego kaca! Jaka jest tajemnica tego cudownego napoju? Jego sekretem jest bogaty skład. Obfituje w różnorodne składniki odżywcze, które są niezbędne do tego, aby nasz organizm funkcjonował sprawnie. Możemy w nim odnaleźć między innymi: bakterie probiotyczne, kwas mlekowy, a także wiele witamin (witaminę C, A, E, PP, K i witaminy z grupy B) oraz takie minerały jak fosfor, potas, jod, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź oraz cenny błonnik.

Taki skład powoduje, że regularne picie tego soku przeciwdziała powstawaniu wrzodów, wspomaga odchudzanie, zabija pasożyty, likwiduje uciążliwe zaparcia, działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego niebezpieczne toksyny, pomaga zwalczyć refluks, eliminuje rozwolnienia, ma działanie grzybobójcze, redukuje cholesterol, obniża ciśnienie, wspomaga zdrowe funkcjonowanie tarczycy (dzięki obecności jodu), poprawia naszą odporność, sprawia także, że wątroba pracuje wydajniej. Codzienne spożywanie soku z kiszonej kapusty ma także dobroczynny wpływ na kondycję naszej skóry i włosów. Jest to również świetny sposób na pozbycie się nieestetycznych zmian trądzikowych. 

Sok z kiszonej kapusty pomoże nam zachować zdrowie, dobre samopoczucie i promienny wygląd. Warto o tym pamiętać i włączyć go na stale do swojej codziennej diety!