Składniki:
- Żurek w chlebie: na 4 porcje
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300gr dobrej jakości białej kiełbasy
- 0,5l Żurku „Stan”
- 4 jaja ugotowane na twardo
- Przyprawy do smaku: chrzan, majeranek, sól, pieprz, czosnek
Przepis:
- Zagotować ok 2l wody. Dodać do wody liście laurowe, ziele angielskie, warzywa oraz białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez 20-30 min.
- Następnie należy pokroić i podsmażyć boczek z wywaru oraz wyciągnąć kiełbasę.
- Warzywa oraz kiełbasę należy pokroić w mniejsze kawałeczki i z powrotem wrzucić do wywaru wraz z boczkiem oraz wlać zakwas z butelki. Wszystko należy wymieszać i przyprawić do smaku sola, pieprzem, majerankiem oraz chrzanem.
- Następnie należy gotować wywar ok 30 minut dolewając do naczynia około pol szklanki żurku i mieszając go ze śmietana.
- Gotową mieszankę wlewamy do żurku, pamiętając o jednoczesnym mieszaniu wywaru.
- Smakując żurek w razie potrzeby można go ponownie doprawić.
- Gotowy żurek podajmy z ugotowanym jajkiem na twardo.