Żurek tradycyjny

Składniki:

  • Żurek w chlebie: na 4 porcje
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300gr dobrej jakości białej kiełbasy
  • 0,5l Żurku „Stan”
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • Przyprawy do smaku: chrzan, majeranek, sól, pieprz, czosnek

Przepis:

  1. Zagotować ok 2l wody. Dodać do wody liście laurowe, ziele angielskie, warzywa oraz białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez 20-30 min.
  2. Następnie należy pokroić i podsmażyć boczek z wywaru oraz wyciągnąć kiełbasę.
  3. Warzywa oraz kiełbasę należy pokroić w mniejsze kawałeczki i z powrotem wrzucić do wywaru wraz z boczkiem oraz wlać zakwas z butelki. Wszystko należy wymieszać i przyprawić do smaku sola, pieprzem, majerankiem oraz chrzanem.
  4. Następnie należy gotować wywar ok 30 minut dolewając do naczynia około pol szklanki żurku i mieszając go ze śmietana.
  5. Gotową mieszankę wlewamy do żurku, pamiętając o jednoczesnym mieszaniu wywaru.
  6. Smakując żurek w razie potrzeby można go ponownie doprawić.
  7. Gotowy żurek podajmy z ugotowanym jajkiem na twardo.