Dorsz na kapuście kiszonej

dorsz na kapuście kiszonej

Składniki:

  • 2 podwójne płaty fileta z dorsza
  • Ok. 500 gr Kapusty kiszonej „Stan”
  • Pesto pietruszkowo-koperkowe z masłem
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

Przepis:

  1. Dorsza umyć i podzielić na porcje. Następnie doprawić przyprawa do ryb i oprószyć maka.
  2. Smażyć ryby na maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru.
  3. Następnie na osobnej patelni szklimy (podsmażamy) cebule i dodajemy kapustę kiszona. Całość mieszamy i znów obsmażany przez chwile.
  4. Podlewamy i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy, następnie dusimy.
  5. Aby kapusta się nie przypaliła, co kilka minut dodajemy do niej wody. Następnie doprawiamy do smaku.
  6. Na kapustę układamy dorsza. Smażąc potrawę na małym ogniu czekamy, aż ryba dojdzie i będzie gotowa.
  7. Podajemy jako danie obiadowe.