Składniki:
- 2 podwójne płaty fileta z dorsza
- Ok. 500 gr Kapusty kiszonej „Stan”
- Pesto pietruszkowo-koperkowe z masłem
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Przepis:
- Dorsza umyć i podzielić na porcje. Następnie doprawić przyprawa do ryb i oprószyć maka.
- Smażyć ryby na maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru.
- Następnie na osobnej patelni szklimy (podsmażamy) cebule i dodajemy kapustę kiszona. Całość mieszamy i znów obsmażany przez chwile.
- Podlewamy i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy, następnie dusimy.
- Aby kapusta się nie przypaliła, co kilka minut dodajemy do niej wody. Następnie doprawiamy do smaku.
- Na kapustę układamy dorsza. Smażąc potrawę na małym ogniu czekamy, aż ryba dojdzie i będzie gotowa.
- Podajemy jako danie obiadowe.