Ekologiczne kiszonki — czym się wyróżniają?

Ekologiczne kiszonki

Kiszonki z powodzeniem można uznać za bardzo istotny element polskich kuchni. Zapewne wiele osób pamięta wspaniały smak babcinych przetworów przygotowywanych z uprawianych w ogrodzie czy na działce warzyw. Dawniej kiszonki były często obecne na stołach, szczególnie w okresie zimowym. Warto kontynuować tę kulinarną tradycję, nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz przede wszystkim zdrowotne.

Jakie są najlepsze kiszonki? Oczywiście te przygotowywane ze świeżych, starannie wyselekcjonowanych warzyw, uprawianych na własnych polach. Nie każdy ma jednak możliwość przygotowania ich w domu, co nie znaczy jednak, że nie możemy się nimi delektować. Ekologiczne kiszonki to specjalność naszej firmy, która oferuje m.in. ogórki i kapustę kiszoną.

Czym są ekologiczne kiszonki?

W naszej firmie ekologiczne kiszonki powstają zgodnie z polskimi, tradycyjnymi recepturami, dlatego wyróżniają się wyjątkowym, doskonale znanym wszystkim Polakom smakiem i aromatem. Sama produkcja tego rodzaju wyrobów opiera się przede wszystkim na wytwarzaniu w czasie kiszenia kwasu mlekowego, który wpływa na ich trwałość. Za sprawą fermentacji właśnie przetwory tego rodzaju zyskują swój specyficzny, kwaskowaty smak.

Ogórki czy kapusta do kiszenia muszą pochodzić z ekologicznych upraw. Posiadamy kwaszarnię oraz linie technologiczne przeznaczone do produkcji certyfikowanych, ekologicznych kiszonek i innych wyrobów. Mamy wdrożone i certyfikowane przez Tuv Rheiland międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności BRC, HACCP oraz PL EKO, a każdy produkty są szczegółowo kontrolowany na każdym etapie produkcji, a także poddawane badaniom w akredytowanym laboratorium. Dzięki temu jako producent ekologicznej kapusty kiszonej i ogórków możemy zapewnić naszym klientom najwyższej jakości kiszonki, wyróżniające się wszystkimi charakterystycznymi dla tej grupy produktów właściwościami.

Tajemnica smaku i aromatu kiszonek tkwi również w odpowiednio przygotowywanej zalewie z dodatkiem wody, kopru, czosnku, chrzanu i soli. To właśnie dzięki niej naszej ogórki kiszone nie potrzebują żadnych ulepszaczy smaku czy innych dodatków. Z powodzeniem mogą je spożywać nawet alergicy czy osoby z wrażliwym żołądkiem.

Z kolei kapusta kiszona, która również powstaje z zachowaniem ekologicznych norm, stanowi bogate źródło witamin i mikroelementów wzmacniających pracę układu trawiennego i układu odpornościowego.