Jak przebiega proces kiszenia ogórków?

ogórki kiszone

Trzeba przyznać, że dla wielu smakoszy kiszone ogórki to nasze dobro narodowe. Pasują do wielu dań i sprawdzają się na kanapkach. Każda rodzina przekazuje sobie z pokolenia na pokolenia sprawdzone przepisy na najlepsze ogórki. Różnią się one zastosowanymi przyprawami, czasem kiszenia czy używanymi do tego naczyniami, ale sam proces jest zawsze taki sam. Jak wygląda?

Kiszenie ogórków – proces z użyciem odpowiednich bakterii

Do najlepszych kiszonych ogórków, potrzebne są przede wszystkim dobrej jakości, świeże i jędrne ogórki. To od nich w dużej mierze zależy smak i aromat gotowego produktu. Producenci kiszonek wykorzystują warzywa wyłącznie od sprawdzonych dostawców i rolników, a niektórzy mają to szczęście, że używają plonów z własnych pól. Dzięki temu mają pewność, że do ich uprawy używano wyłącznie dopuszczonych środków i nie są one pryskane niebezpiecznymi preparatami chemicznymi.

Ogórki po zebraniu z pola są przebierane, aby do kiszenia wykorzystać wyłącznie najlepsze egzemplarze. Następnie są myte i przygotowywane do zalania odpowiednią miksturą. Kiszenie należy do najstarszych procedur przetwarzania żywności, które pozwalały przechowywać dłużej jedzenie. Sam proces opiera się na fermentacji mlekowej, gdzie dobre bakterie przyczyniają się do nadania charakterystycznego smaku i zapachu ogórkom.

Jak powstają kiszone ogórki?

Ogórki zalewane są wodą z solą, a następnie zamyka się je w beczkach czy innych pojemnikach, aby zupełnie odciąć dopływ powietrza. Szczelne zabezpieczenie sprawia, że rozpoczyna się fermentacja i z cukrów powstaje między innymi kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla, oraz inne związki, które ostatecznie odpowiadają za smak ukiszonych produktów.

Cały proces trwa około dwóch tygodni. Kiszenie wymaga czasu, gdyż wykorzystuje się do niego wyłącznie naturalne składniki. Najczęściej producent odpowiada też za pakowanie gotowego produktu, dzięki czemu można wybierać mniejsze lub większe wiaderka, słoiki lub torebki ogórków.