Prozdrowotne właściwości kwaszonek a COVID-19

kiszona kapusta

Nie od dziś wiadomo, ze produkty kwaszone są bardzo zdrowe. Regularne jedzenie ogórków czy kapusty kiszonej, a także picie ich soku daje wspaniałe rezultaty. Bardzo szybko wpływa zbawiennie na wiele naszych narządów, ułatwia i przyspiesza proces odchudzania, wspomaga procesy trawienne, sprawia, że pozbywamy się z organizmu szkodliwych toksyn, a także wzmacnia nasz system odpornościowy.

W dobie pandemii koronawirusa, która sieje spustoszenie na całym świecie, większość ludzi chętnie wnosi do swojego codziennego życia wiele drobnych zmian, których celem jest skuteczniejsza obrona przed zarażeniem i ogólne wzmocnienie organizmu. Warto więc pomyśleć o wprowadzeniu do swojej codziennej diety produktów kiszonych, których bogaty skład sprawia, że mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

W czym tkwi sekret kwaszonek?

Kwaszonki są istną skarbnicą witamin, minerałów, mikroelementów i probiotyków, których niedobory mogą stać się przyczyną powstania licznych dolegliwości w naszych organizmach. Kapusta kiszona i ogórki kwaszone są produktami niskokalorycznymi, które przyspieszają i usprawniają procesy trawienne, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, regulują krążenie i działają dobrze na serce. Regularne spożywanie kwaszonek poprawia również kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Te prozdrowotne właściwości zawdzięczają wielu witaminom, które są w nich obecne (między innymi witamina C, A, E, K, PP, witaminy z grupy B) oraz minerałom (np. magnez, potas, żelazo, jod, wapń). Niezwykle cennym składnikiem kiszonek są także bakterie kwasu mlekowego, które powstają podczas procesu fermentacji. Ich obecność w naszych jelitach powoduje, że nie rozwijają się w nich różne patologiczne szczepy bakterii. Jest również odpowiedzialny za poprawę równowagi gospodarki kwasowo-zasadowej w naszym przewodzie pokarmowym. Dostarczając cenny kwas mlekowy do organizmu, możemy skutecznie przeciwdziałać powstawaniu zgagi. 

Dlaczego warto jeść kwaszonki w czasie pandemii koronawirusa?

Przeprowadzone niedawno badania udowadniają, że regularne spożywanie kwaszonek może skutecznie zabezpieczyć nas przed ciężkim przebiegiem choroby COVID-19 wywołanej przez koronawirusa. Naukowcy analizowali dane epidemiologiczne z różnych krajów i zauważyli pewną tendencję – w krajach, gdzie tradycyjnie je się dużo sfermentowanej żywności współczynnik śmiertelności z powodu COVID-19 jest znacząco niższy, niż w krajach, gdzie je się bardzo mało kwaszonek. Najważniejszą rolę w skutecznym przeciwdziałaniu zarażeniem tą groźną chorobą, a także w znacznie lżejszym jej przebiegu mają sfermentowane warzywa. Kiszonki mogą więc być skuteczną bronią w walce z nękającą cały świat epidemią.