Składniki:
- Ok. 2,5 – 3 kg kapusty kiszonej STAN
- 1/2 główki świeżej kapusty ( poszatkowana )
- Dużą garść grzybów suszonych
- Warzywa : marchew 2szt, pietruszka 1 , seler 1/2
- 4 duże cebule
- Kości na wywar
- 80g słoniny
- Niepełna szklanka czerwonego wina lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu świeżo zmielonego
- kilka jagód jałowca
- ok. 1,2 kg różnych gatunków mięsa (np. 600 g łopatki wieprzowej , 300 g. wołowiny , 300 g. boczku wędzonego )
- 300g wędzonej kiełbasy
- Kilka śliwek suszonych lub 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- cukier (można zastąpić miodem)
- sól
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na ok 1 godz.
- Kości i obrane warzywa zalewamy ok 1,5 l. zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godziny.
- Do mięsno – warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.
- Do mięsno – warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut. W razie potrzeby można dolać wody.
- Wyjmujemy z wywaru kości i grzyby. Kości ewentualnie obieramy z resztek mięsa , a grzyby kroimy w paski .
- Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, a gdy ma zbyt długie nitki lekko kroimy Wkładamy do garnka wraz ze świeżą poszatkowana kapustą, zalewamy wywarem z gotowania kości warzyw i grzybów .Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, pokrojone na ćwiartki śliwki i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Słoninę, kroimy w drobną kostkę i smażymy na wolnym ogniu.
- Do wytopionego ze słoniny tłuszczu dodajemy partiami mięso pokrojone w kostkę , cebulę i obsmażamy.
- Wędliny kroimy w półplasterki ,boczek kroimy w kostkę , podsmażamy razem z cebulą (jeśli zdecydowaliśmy się na koncentrat pomidorowy to dodajemy go do podsmażonych wędlin i chwilę go podgrzewamy).
- Do garnka z kapustą wrzucamy podsmażone mięso , wędliny z cebulą i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu 1,5 godzinę.
- Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, pieprzem , miodem lub cukrem Dusimy 10 minut.
- Na patelni zasmażamy pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem.