Walory smakowe i zastosowania cebuli marynowanej

cebula

Warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Wiele osób stara się urozmaicić swój jadłospis, dlatego chętnie sięga po naturalne kiszonki. Ciekawą alternatywą dla surowych czy gotowanych warzyw są też te marynowane. Dobrym przykładem jest cebula marynowana, która nadaje ciekawego charakteru rozmaitym potrawom. Jakie są jej walory smakowe i do czego jest najczęściej wykorzystywana?

Jak smakuje cebula marynowana? 

Cebula jest warzywem, które niewątpliwie wyróżnia się wyjątkowym smakiem i zapachem, dlatego jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Aby jeszcze bardziej urozmaicić ich smak, warto sięgać po cebulę marynowaną. To, jaki efekt można dzięki niej uzyskać, zależy przede wszystkim od tego, w czym dokładnie była zamarynowana.

Głównym składnikiem marynaty jest oczywiście ocet. Ocet balsamiczny nadaje słodko-kwaśnego smaku i niezwykłego aromatu, natomiast winny ma o wiele łagodniejszy smak. Oprócz tego do marynaty często dodawane są również rozmaite przyprawy i dodatki, które nadają cebuli wyjątkowego smaku. Mogą to być na przykład: cukier, sól, koper, pietruszka, czosnek czy bazylia.

Do czego można stosować cebulę marynowaną? 

Zastosowań cebuli marynowanej jest nieskończenie wiele. Podobnie jak ogórki kiszone może stanowić produkt gotowy do bezpośredniego spożycia, czyli ciekawą przekąskę. Jednak ich chrupkość i delikatnie słodki smak sprawiają, że doskonale komponuje się nie tylko jako dodatek do śledzi, ale również do rozmaitych dań. Doskonale sprawdzi się na przykład jako element ozdobny do dań przyrządzanych na zimno i na ciepło.

Oprócz tego można ją też dodawać do przeróżnych sałatek i przekąsek. Cebula marynowana może być też wykorzystywana podczas przygotowania duszonych i smażonych mięs. Świetnie sprawdzi się również jako jeden z produktów, z których przygotowywane są szaszłyki czy koreczki. Co więcej, można je dodawać do warzyw przygotowywanych na patelni, dzięki czemu nabiorą bardziej wyrazistego, słodko-kwaśnego smaku i sprawią, że obiad będzie smakował znacznie lepiej.