Właściwości i zastosowania soku z kiszonych buraków

kiszone buraki

Buraki są cenionymi warzywami, ponieważ obniżają ciśnienia krwi, wspierają układ krwionośny, gdyż działają krwiotwórczo. Polecane są dla osób zmagającym się z anemią. Warzywa normalizują wydzielanie kwasu żółciowego. Są doskonale na zgagę, zaparcia, w niszczeniu wolnych rodników, redukują zły cholesterol, odtruwają wątrobę, obniżają poziom aminokwasu, który prowadzi do miażdżycy. Buraki są zalecane kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego, zapobiegającego wadom wrodzonym dziecka. Seniorzy powinni spożywać jak najwięcej buraków, gdyż zapobiegają osteoporozie oraz zwiększają dopływ krwi do mózgu, a więc poprawiają pamięć i zapobiegają pierwszym oznakom demencji. Niektóre badania wykazały pozytywny wpływ buraków na stan chorych na Alzheimera. Buraki cenione są przy menopauzie, ponieważ łagodzą objawy, jak uderzenia gorąca lub nierówna praca serca. Czerwone buraki są smaczne i zdrowe, więc powinniśmy ich spożywać w dużych ilościach i pod każdą postacią. Przedsiębiorstwo STAN oferuje sok z buraka, więc zaoszczędzimy sobie pracy i bałaganu w kuchni, podczas obierania warzyw. Buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym nie zawierają tłuszczu. Powinniśmy je włączyć do codziennej diety.

Właściwości soku z kiszonych buraków oraz zastosowanie

Buraki kiszone mają jeszcze więcej zalet jak gotowane i przetwarzane. Zawierają cenne składniki odżywcze i dlatego powinniśmy je spożywać, by zachować zdrowie. Możemy je kisić domowym sposobem, podobnie jak to czyniły nasze babcie. Buraki zawierają mało kalorii, witaminy A, C, E, K, PP, z grupy B; składniki mineralne – magnez, wapń, żelazo, potas, i fosfor; kwas mlekowy. Sok z kiszonych buraków jest lekarstwem na anemię, chore jelita, zaparcia, przemianę materii, odkwaszanie organizmu, wysoki poziom cholesterolu, na nerki i wątrobę; uderzenia gorąca przy menopauzie; dodają energii, pomagają w rekonwalescencji po chorobach, wzmacnia odporność organizmu, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz wiele innych dolegliwości. Podczas fermentacji powstają bakterie, chroniące przed grzybicą, o silnych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antybakteryjne. Zalecany jest podczas leczenia chemioterapii. Sok z kiszonych buraków poprawia stan naszej skóry, dzięki zawartości witaminy C. Oczywiście podczas spożywania soku powinniśmy zachować umiar, ponieważ zbyt długie spożywanie może wpłynąć negatywnie na organizm i pojawią się biegunki oraz problemy ze smakiem. Jeśli czujemy, że nasz organizm zaczął odrzucać napój, zróbmy przerwę.

Przepis na sok z kiszonych buraków

Przedsiębiorstwo Stan oferuje doskonałej jakości buraki, które możemy zakisić. Zrobienie soku z kiszonych buraków nie wymaga wiele pracy. Potrzebujemy 1 kg obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków, które umieszczamy w kamiennym garnku lub w szklanym słoiku. Następnie wkładamy pokrojony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy 2. l. przegotowanej, zimnej wody, dodając 2 łyżki soli, najlepiej kamiennej. Woda musi przykryć warzywa. Przykrywamy spodkiem i odstawiamy do ukiszenia. Po tygodniu możemy przecedzić i pić jako sok. Sok z kiszonych buraków może z początku nie przypaść nam do gustu, ponieważ jego smak i zapach jest bardzo specyficzny. Można więc doprawić przyprawami, sokiem z jabłka, marchwi, pomarańczy lub grejpfruta. Możemy dodać również zioła: miętę, natkę pietruszki, bazylię, imbir oraz sok z cytryny. Pijemy 1 szklankę dziennie. Warto się przemóc, nawet gdy nie jest zbyt smaczny, bo sok z kiszonych buraków, to samo zdrowie.